Historien

HISTORIEN OM BRØNDERSLEV MARKED

Store Brønderslev Marked begyndte som kromarked ved den daværende Bækkens Kro, der var centralt placeret ved den gamle Kongevej ca. midtvejs mellem Hjørring og Aalborg. Selve krobygningen eksisterer endnu som en almindelig familiebolig.

I 1843 blev markedet flyttet til Brønderslev Kro, og blev her landskendt for det, der senere blev kaldt ”Gendarmslaget” i 1886, hvor Estrups Gendarmer røg i slagsmål med markedsgæsterne.


Dengang var der marked hver måned i Brønderslev, men én gang om året, nemlig den første mandag i september, var der et stort marked, og det er herfra navnet Store Brønderslev Marked stammer. Datidens handel var især med kreaturer og først senere blev det heste. I dag må klovbærende dyr ikke findes på pladsen.

Store Brønderslev Marked er i dag placeret på 41.500 kvm midt i Brønderslev by og er et stort heste- og kræmmermarked med tivoli, øl- og spisesteder og masser af underholdning.

Markedspladsen rummer ca. 200 kræmmerboder, 200 heste og hundredvis af andre dyr. Hertil og ikke mindst mere end 100.000 gæster fra fredag til mandag.

Det er Markedsforeningens bestyrelse, kaldet Markedsudvalget, der står bag Store Brønderslev Marked og står for det praktiske arbejde før, under og efter markedet. De er valgt af foreninger, klubber, spejdere m.v. der alle er aktive under markedet. Foreningerne kan med deres arbejdsindsats, i de fire dage markedet varer, samle et pænt overskud til ”klubkassen” til gavn og glæde for ungdomsarbejdet i Brønderslev.Find os på Facebook
Facebook Pagelike Widget